Jolanda Burgman

Hallo mijn naam is Jolanda en ik ben Senior Moderator/ Expert Suïcidaliteit vanaf maart 2021 bij de Facebookgroep Nazorg en Herstel na poging.

Suïcide loopt als een rode draad door mijn leven.

Ik ben in de zorg gaan werken als assistent-begeleidster en heb op verschillende groepen gewerkt, zoals LVB, MVG, drug/alcohol verslaving. Ik was er voor de cliënten en zag wat ze nodig hadden. Ik luisterde veel en nam meer tijd dan eindelijk mocht. Ik werkte vanuit mijn hart en niet met de professionele afstand die je altijd voor geschoteld kreeg, maar met een professionele nabijheid .

Voelen, verbinden horen wat er niet gezegd werd en de arm daar waar nodig was. Er zijn als mens en laten zien dat je er voor ze bent. Ook in dit beroep heb ik veel moeten ingrijpen doordat iemand zijn poging had genomen en daar moeten handelen. In de periode van 2017 tot 2020 heb ik 8 suïcides meegemaakt en daar gehandeld waar kon. Later is het zorginstelling failliet gegaan en werd voor een jaar bij een ander zorginstelling onder zijn hoede genomen. Ik ben er weg gegaan en ben naar een ander groep en instelling gegaan, waar ik met veel plezier werk.

Vanaf 2017 ben ik ook op straat meer gaan signaleren en ben een luisterend oor voor degenen die dat willen. Ventileren doen mensen vaker bij vreemde dan bij hun dierbaren. Ik ben vooral ook laat in de avond en ook in de nacht vaak op straat en merk de personen op. Ik loop er naar toe en kom met ze in gesprek en of ik ben er gewoon en zitten we stil te zijn.  Personen die ik opmerk, die een poging willen ondernemen, grijp ik in en bel niet de politie. Als het lukt met de persoon, dan contacten uit zijn netwerk inschakelen en verder met de HAP en of arts. Krijg ik het niet voor elkaar dat ik wat uit het netwerk krijg van de persoon, dan bel ik de politie wel, want ik laat nooit iemand alleen achter die een poging wil gaan doen. Helaas heb ik gezien waar veel fout gaat in de zorg en er zijn echt veel verbeterpunten. Ik zal het dan ook altijd voor de mensen opnemen zowel in mijn werk als daar op straat. We zijn nu verder en zag de groep van Malu en had mij  aangemeld zodat ik er voor ander kan zijn die een luisterend oor of tips nodig hebben. Zelf kan ik wel zeggen dat ik ervaringsdeskundige ben, alleen zonder dat papiertje, maar met veel praktijk ervaringen. Helaas ken ik beide kanten van suïcide en zowel als hulpverlener als verwante. Ik hoop zelf al jaren dat de taboe doorbroken wordt en dat er openheid in komt. Juist omdat ik als kind er niet over mocht praten wist ik wat ik miste en open ben ik hier en wil het meegeven daar waar kan. Het liefst ook op scholen en of anders.