Over ons

De groep is in nog geen jaar tijd gestegen naar een ledenaantal van meer dan 3000 lotgenoten. Dit is pijnlijk en laat tegelijkertijd zien dat de nood voor nazorg, herstel en ondersteuning bij zelfmoord(poging) zo hoog ligt. Op 4 oktober 2021 is de stichting “Nazorg en Herstel” opgericht door Malu Gevers, Patrick Smits, Kirsten Steffens, Jaqueline Knol en Ellen van Lith.

De groep is gecombineerd voor iedereen die affiniteit heeft met het thema. Naasten, nabestaanden, hulpverleners (i.o) en degene die zelf met het onderwerp worstelt. Dit maakt dat de groep een ondersteunende, anti-stigmatiserende met een breed scala aan inzichten en ondersteuning nastreeft. We zijn samen allemaal lotgenoten met elkaar van een belangrijk thema dat nog een groot taboe is. Dit taboe proberen we te doorbreken. En dat kan als ieder de juiste zorg, ondersteuning of luisterend oor toegereikt krijgt.

We zijn meer dan een website, meer dan een pagina op Facebook, meer dan een stichting (maar geen zorginstelling). In onze groep ben je een lotgenoot en ben of sta je er zeker niet alleen voor.
In de groep zijn er (groeps)experts bereikbaar die zich vrijwillig bij de stichting hebben aangesloten om de leden te ondersteunen, een luisterend oor te bieden of met ze mee te denken.
Op de groep zijn er moderators die de berichten en leden in de gaten houden of alles verloopt volgens de groepsregels om de pagina voor een ieder veilig genoeg te houden en leden een hart onder de riem te steken.
De vertrouwenspersonen staan klaar voor je als je ergens tegenaan loopt en denken graag met je mee.

Door alle lotgenoten samen is er een bijzondere dynamiek ontstaan door de verschillende kanten van de ervaringen. Het geeft inzicht, steun, begrip, het gevoel van saamhorigheid en advies,
De visie van herstel is het volgende: “Herstel betekent leren omgaan met een psychische aandoening en weer meer regie over eigen leven krijgen. Herstel gaat over overwinning en ontdekking. Het weer oppakken van sociale rollen en het herwinnen van eigen identiteit.” (Herstelgerichte zorg, z.d.). Om in deze visie van herstel te kunnen handelen en dit te kunnen realiseren heeft het beheer, samen met met het hele team (de moderators, (groeps)experts, het beheer) en de input van alle leden gekeken naar waar de vraag om ondersteuning het meest ligt. Dit bleek te zijn dat de nazorg na een suïcide(poging) amper tot niet aanwezig is. Dit staat het herstel in de weg om daadwerkelijk weer je leven op rit te krijgen en alle belangrijke waarden (zoals: (zelf)vertrouwen, hoop, ) in te kunnen zetten.
De stichting staat voor het opvangen van lotgenoten in een veilige omgeving, waar je je verhaal kwijt kan. Waar je ondersteuning, begrip, steun en een luisterend oor kan ontvangen van het team of lotgenoten.

Voel je vertrouwd, welkom en gewaardeerd dat je in de groep bent. Want ook jij mag er zijn, verdient een plek om je verhaal te kunnen delen, hulp en ondersteuning te ontvangen en niet alleen in je worsteling te hoeven staan.